top of page

BLOG

Mindent a First look-ról fotós szemmel: Mikor? Hogyan? Miért?

Avagy mindent az első pillantásról fotós szemszögből, több, mint 100 esküvő tapasztalatainak távlatából. Hogyan, Mikor és Miért érdemes, bevállt trükkök, fotogén tippek, szívmelengető példafotókkal. :)Nade, kezdjük is az elején:


Miért fontos a Firstlook?


Ez az a pillanat, amikor a férj először látja teljes pompájában a menyasszonyt, azt a nőt, akire élete voksát tette azon a napon, ami közös életük legmeghatározóbb és -remélhetőleg- legemlékezetesebb napja is egyben. Erre a napra vannak, akik akár több éven át is készülnek, de akadnak olyanok is, akik egész életükben erről a bizonyos napról álmodoztak. Álmodtak a ruháról, a cipőről, a frizuráról, a csokorról, a sminkről, arról a teljes képről, ahogyan életük nagy szerelme elé vonulnak és álmodtak persze arról a férfiról is, aki meglátva őket könnyekkel küzdve, a világ legbüszkébbje abban a pillanatban. (Ez az esetek többségében egyszerre két férfit is jelenthet: Az édesapát és a vőlegényt :) )


Ezért fontos a fistlook. Mert sokan vagytok, vagyunk, akik már kismilliószor lejátszottuk magunkban ezt a jelenetet, elképzelve a meghatottságot, a ruha libbenését, a háttérből hallatszódó halk "aawww"-okat, amik részben nekünk is, de sokkal inkább a pillanatnak szólnak. Ennek a megörökítése pontosan ezért fontos: Hogy megőrizzük magunknak és az utókornak az érzést, amiről addig csak álmodtunk.Mikor legyen a firstlook?


Az eddigi tapasztalatok alapján három verziót tudok javasolni. A két legáltalánosabb és legtöbb kérdést felvető megoldás: A szertartáson a bevonuláskor vagy külön, a szertartást megelőzően, illetve ott van a harmadik: Az esküvőt megelőző külön napi kreatív fotózás elején. Nade mi is a lényegi különbség ezek között? :)


Kezdjük a legegyszerűbbel és a legfotogénebb megoldással: Az esküvőt megelőző külön napi kreatív fotózás elején.Ez a verzió a legelőnyösebb fotó szempontból, nagy valószínűséggel tökéletes helyszínen, tökéletes fényekben történik, ami az elkészült fotók és videó szempontjából a leghálásabb megoldás.

Nem vagytok időhöz kötve, nem nyomja a vállatok az aznapi stressz, csak Ti vagytok jelen (és a stábotok). Ennél az alkalomnál van lehetőség fotósként és videósként minimálisan koordinálni a történéseket, kreatívabban megfogni a pillanatot, bizonyos snitteket akár újra felvenni (ez főleg videóban szokott fontos lenni). Ti pedig mégjobban megtudjátok élni, ugyanis egy gyönyörű, általaok választott hely ölel körbe benneteket és csak egymásra kell koncentrálnotok! :)


A szertartást megelőzően is hasonlósan zajlik annyi különbséggel, hogy sokszor konkrét időponthoz és helyszínhez vagyunk kötve, ami a fények tekintetében kevésbé előnyös is lehet, emiatt kompromisszumos megoldással kell dolgoznunk. Végeredményben ugyan olyan intim, személyes pillanat, mint a külön napi kreatív során, csak rólatok szól, csak Ti vagytok jelen.Ezt a két opciót kinek ajánlom?

Azoknak a vőlegényeknek, akik nem szeretnek szerepelni. Azoknak, akik nehezebben fejezik ki az érzelmeiket, akik szeretnék ezt a pillanatot saját magunak megtartani, egymással osztozni benne.


Végül pedig nézzük a szerelmes filmekből jól ismert esküvői jelenetet: Első pillantás a szertartáson a bevonulást követően.Jól gondoljátok, pont olyan, mint a filmekben - legalábbis majdnem! Mindenki a helyén üllve/állva, izgatottan vár a pillanatra, hogy részese legyen ennek a felemelő kezdetnek. A vőlegény már megérkezett a szertartás helyszínére, háttal állva, az izgalomtól pattanásig feszülve mereng a kérdésen, vajon milyen is lesz szíve választottja, miközben a menyasszony édesapjába karolva a kedvenc számára szépen lassan haladva beér a látótér közepére, ahol a vendégsereg minden léptét egy halk csodálatot kifejező szóval kíséri. A vőlegény megfordul, megpillantja, majd könnybe lábadt szemmel homlokon csókolja.


Mégis hol van itt a majdnem?A majdnem alatt a pillanatot megelőző gondos munkát értem, ami ha egy ponton is bukik, bukik az elsőpillantás megörökítése is. Ezért is ez a legrizikósabb verzió, amire minden alkalommal felhívom a figyelmet, amikor a párjaink a véleményünket kérik a firstlook-kal kapcsolatban.


Ahhoz, hogy ez pontosan úgy történjen, ahogyan körbeírtam nektek, sok dologra van szükség. Ha emellett döntötök, ezeket már az évek alatt kitapasztalva, előre lejátszuk a csapattal, hogy biztosan tökéletes emlékképekben őrizhessük meg számotokra - de most megosztom veletek ezek közül a legfontosabbat, hogy Ti magatok is felkészülhessetek! (A többi maradjon a mi titkunk! :) )


A legfontosabb, hogy kell valaki, aki jelez a vőlegénynek, mikor és milyen irányba forduljon majd meg, hogy biztosan ne maradjon le róla a fotós/videós. Ez azért fontos, mert ha már a távolban megpillantja a menyasszonyt és úgy kíséri végig a szemével a megérkezésig, a gondos részletek nem kapnak akkora hangsúlyt, emiatt elmaradhat a megálmodott wow élmény. (Valljuk be, ismerjük már a férfiakat, aki a fodrásztól hazaérkezve azt kérdezi, hogy új-e a blúzunk... Ott nem szabad a véletlenre bízni! :D)

Ez a valaki a legtöbb esetben mi magunk szoktunk lenni. Mármint a fotós/videós. :) Akkor jelzünk a vőlegénynek, ha a menyasszony a megfelelő távolságba ért, így tökéletes fotók készülhetnek és az élmény is megfelelő lesz. :)Kinek ajánlom ezt az opciót?

Azoknak, akiket nem feszélyez a násznép jelenléte, akik könnyebben ki tudják fejezni az érzéseiket, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ott, abban a pillanatban, az igen kimondása előtt lássa meg teljes pompájában élete választottját.


Firstlook plusz!

Plusz, azaz plusz megoldások, kreatív ötletek a firstlookkal kapcsolatban.

Erről beszéljenek a képek! :))

Remélem tudtam segíteni a döntésben, itt hagyok még egy csokor fotót a 2021-es év firstlook-jaiból, találjátok ki, melyik fotó melyik verzióban készült! :)
Comments


bottom of page